Hagåsen
Eolus och Kumbro undersöker möjligheterna att etablera en vindkraftspark i Degerfors kommun, Örebro Län.
Typ
Landbaserad vindkraftFas
SamrådMarknad
SverigeÅrlig elproduktion
310 GWhSnabba fakta
Namn
Hagåsen
Antal verk
max 11 st
Areal projektområde
4,6 km²
Totalhöjd
max 300 m
Planerad driftstart
2029
Om projektet
Projektområdet för Hagåsen omfattar en yta av ca 4,6 km² och bedöms kunna rymma upp till maximalt 11 vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 300 meter. Den förväntade nettoproduktionen av el från 11 vindkraftverk med en totalhöjd på 300 m i detta område uppgår till omkring 310 GWh per år vilket skulle motsvara årsbehovet av hushållsel för ca 62 000 hushåll.
God vindar och bra läge
Projektområdet är beläget i nordvästra delen av Degerfors kommun, ca 5 km väster om Degerfors tätort och 3 km öster om Björneborg i Kristinehamns kommun. Projektområdet ligger på ett höjdområde om ca 150 – 160 meter över havet och vindtillgången i detta område bedöms enligt vindkarteringsmodeller vara god. I Degerfors kommuns vindbruksplan är projektområdet inkluderat som möjligt för vindkraft men att särskild hänsyn bör iakttas inom 1000 meter från bostäder.
Lokal elproduktion
Det finns ett stort behov av att bygga ut elproduktionen i Sverige och vindkraft, som är en förnybar energikälla, är en mycket viktig del i detta. En del av Örebro läns energi- och klimatprogram för 2021–2025 handlar om att skapa ett starkt och förnybart energisystem. Det syftar till att möta den ökande efterfrågan på el och möjliggöra en större produktion av förnybar energi. För närvarande importerar Örebro län mer elektricitet än det producerar, vilket betyder att det finns potential att öka den egna elproduktionen från förnybara källor. Vidare skriver man att länet bör vara en nettoexportör av el i framtiden, vilket skulle stärka både den svenska andelen förnybar energi och länets självförsörjning. En av de mest effektiva sätten att öka elproduktionen är genom att bygga fler vindkraftverk.
Eolus undersöker möjligheterna för Hagåsen vindkraftspark tillsammans med Kumbro Vind, ett kommunalägt bolag som jobbar med hållbar utveckling, bland annat vindkraft och biogas. Kumbro Vind äger idag 16 vindkraftverk och ämnar vara en långsiktig ägare i Hagåsen vindkraftspark.
Samråd
För att anlägga och driva en vindkraftsanläggning krävs tillstånd enligt miljöbalken. Innan en ansökan kan lämnas in behöver vi genomföra ett så kallat avgränsningssamråd med myndigheter, kommun, organisationer och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Syftet med avgränsningssamrådet är bland annat att informera och att inhämta synpunkter och information om vilka miljöeffekter som behöver utredas vidare.
Vi vill gärna ta del av din kunskap! Ett samråd är till för att de som känner till ett område bäst – de som bor där – ska ha möjlighet att dela med sig av kunskap och synpunkter på vilka miljöeffekter som behöver utredas i arbetet med att planera en vindkraftspark. Samråd är en del av svensk miljölagstiftning (Miljöbalken 6. kap) och ett sätt att försäkra sig om att inte bara berörda myndigheter har möjlighet att påverka planeringen av en anläggning.
Ett samrådsunderlag med fotomontage har tagits fram och finns att ladda ned här på sidan. I underlaget informerar vi om den planerade verksamheten och de förväntade miljöeffekterna. Yttranden lämnas via formuläret här nedan. Vi önskar ta emot samrådsyttranden senast 15 december 2024.
Samrådsutställning
Som en del av samrådet kommer en samrådsutställning visas i Degerfors och Björneborg den 19:e och 20:e november. Vid dessa tillfällen finns vi på plats för att informera om projektet och svara på frågor. För vår planering ber vi dig att anmäla till vilket att följande tillfällen du önskar besöka samrådsutställningen. Det gör du längst ned på sidan. Vi bjuder på fika och välkomnar också alla barn till utställningarna där en läs- och rithörna med Eolus spännande barnbok kommer finnas. Läs mer om den här: Alfies äventyr.
Typ
Landbaserad vindkraftFas
SamrådMarknad
SverigeÅrlig elproduktion
310 GWhSnabba fakta
Namn
Hagåsen
Antal verk
max 11 st
Areal projektområde
4,6 km²
Totalhöjd
max 300 m
Planerad driftstart
2029