Eolus vill investera 15 miljarder i Öckerö kommun
Öckerö står inför en unik möjlighet att stärka sin framtid med en satsning på förnybar energi i havet i kommunens vatten. Med en investering på 15 miljarder kronor kan vi skapa nya arbetstillfällen, stärka kommunens ekonomi, ge stöd till det lokala föreningslivet samt skapa hållbar och förnybar energi för kommunen. Genom att bygga Västvind, en havsbaserad vindkraftspark som kan stå klar 2030, kan kommunen bli en förebild för hållbar utveckling.
För att bromsa klimatförändringarna måste vi fasa ut fossila bränslen och möta samhällets ökande elbehov. Västra Götaland har som mål att öka sin elproduktion från 5 TWh till 20 TWh per år till 2030 – och det är snart. Sveriges långa kust ger oss en enorm potential för havsbaserad vindkraft, och projektet Västvind kan säkra de energiresurser industrin i Västsverige behöver för att skapa tiotusentals jobb och ett hållbart samhälle. Dessutom är Västerhavet ett bra alternativ för havsbaserad vindkraft med tanke på svenskt säkerhetsläge.
Vad kan Västvind betyda för Öckerö?
Pengar till kommunen
Lokala jobb
Ersättning till lokala fiskare
Stöd till lokala projekt
Lokalproducerad el
En vindkraftspark kan ge många nya lokala jobb
Byggnationen och driften av vindkraftsparken innebär många arbetstillfällen inom kommunen, både under byggfasen och för lång tid framöver. Genom samarbeten med lokala företag och utbildningssatsningar skapar vi möjligheter för invånarna att bidra till och dra nytta av projektet.
Om Västvind byggs behövs en service- och underhållshamn utvecklas. Det bästa är om den ligger så nära vindkraftsparken som möjligt, gärna på Öckerö. Där bedömer vi att ca 50 nya lokala jobb skapas inom drift, turbinövervakning, service och underhåll. Dessutom kommer tjänster från lokala företag inom de flesta branscher att behövas kontinuerligt under hela parkens livslängd på minst 30 år.
Västvind kan också bidra med tiotusentals nya jobb i vår region. Tillgång till mer el är avgörande för att industrierna på fastlandet ska vara konkurrenskraftiga och kunna fortsätta utvecklas. Ett utbyggt Västvind kommer bidra med mer än 4 TWh el per år, lika mycket som hela Göteborg konsumerar. Ett sådant tillskott av el möjliggör att nya verksamheter kan etablera sig och gamla kan stanna kvar och utvecklas.
Västvind stärker kommuninvånarnas tillgång till välfärd
Regeringen har beslutat att resurser motsvarande den fastighetsskatt som vindkraften betalar ska tilldelas de kommuner som har vindkraft. Detta gäller även havsbaserad vindkraft. Utifrån dagens regelverk kring fastighetsskatten skulle det innebära cirka 20 mkr till Öckerö kommun årligen. Summan minskar något årligen efter 5-7 år. Dessa pengar skulle innebära ett bra tillskott för kommunens verksamheter så som äldreomsorg, barnomsorg eller hemtjänst.
Pengar till det lokala föreningslivet
0,5 % av intäkterna från Västvind kommer gå direkt tillbaka till det lokala samhället i form av bidrag till föreningar, kultur, natur och näringsliv. För Öckerös del handlar det om ca 6 miljoner kronor årligen.
Ersättning till yrkesfisket
Vi respekterar den lokala fisketraditionen på Öckerö, som är djupt förankrad i samhället och bidrar till både historia och identitet. Vi vill att yrkesfiske i vindkraftsparken ska vara möjligt och vill ha en löpande dialog om hur utformningen av parken kan bidra till det. Vi är medvetna om att fisket kommer att påverkas. Vi är medvetna om att yrkesfisket kommer att påverkas. Därför vill vi se till att de som påverkas av projektet får en rättvis och generös ersättning, motsvarande det överskott samt fasta kostnader som fisket har för motsvarande ett 4 gånger så stort område som Västvind.
Vi vill också avsätta ett engångsbelopp på 10 miljoner kronor för att stärka möjligheterna till långsiktig anpassning av yrkesfisket. Vårt mål är att dessa åtgärder ska möjliggöra att fisket kan fortsätta vara en viktig del av kommunens näringsliv.
Ny forskning visar även att havsbaserade vindkraftsparker kan fungera som marina skyddsområden, vilket skapar förutsättningar för ökad fiskpopulation i och runt parken då undervattenskonstruktionerna fungerar som konstgjorda rev som erbjuder skydd och livsmiljöer för marina organismer som alger, musslor och småfisk.
Löser kommunens energibehov
Genom att investera i lokal, förnybar energi stärker vi kommunens energiförsörjning och gör den mindre beroende av externa energikällor. Vindkraftsparken kommer leverera el 90 % av tiden och mer på vintern än på sommaren. Projektet innebär att el och effekt kommer att tillföras Hisingen. En effektbrist på Hisingen kommer att leda till effektbrist i Öckerö kommun.
En välmående kommun förutsätter en välmående region
För att möta den västsvenska industrins satsningar på elektrifiering krävs en betydande ökning av både elproduktion och nätutbyggnad i Västra Götaland. Regionens har mål är att tillföra mycket elproduktion under de kommande 5–10 åren, något som kan skapa trygghet för cirka 25 000 arbetstillfällen. Läs mer om dessa nedan.
Klimatförändringarna hotar oss alla
Klimatförändringarna påverkar redan vår värld, och Öckerö kommun är inget undantag. Vi står inför utmaningar som stigande havsnivåer, mer frekventa och intensiva stormar samt längre perioder av extremväder, vilket kan påverka allt från infrastruktur till jordbruk och fiske. För att möta dessa förändringar krävs ett långsiktigt engagemang för hållbara lösningar. Genom att investera i förnybar energi, som havsbaserad vindkraft, kan vi inte bara minska våra egna utsläpp utan också bidra till den globala kampen mot klimatförändringarna. Tillsammans kan vi göra kommunen mer motståndskraftig och skapa en tryggare framtid för alla invånare.
Eolus vill kommunen väl
Vi bryr oss om kommunen och dess invånare. Vår ambition är att skapa ett långsiktigt partnerskap där vi bygger en bättre framtid tillsammans. Vår investering handlar inte bara om energi – det handlar om att skapa möjligheter, stärka gemenskapen och respektera den lokala identiteten. Vi vill vara en positiv kraft för kommunen och dess framtid.
Vad händer nu?
Under de senaste åren har vi genomfört utredningar och inventeringar och jobbat med dialog och samverkan för att förstå olika intressen om hur en havsbaserad vindkraftspark kan påverka livet i havet och på land. En omfattande tillståndsansökan har lämnats in till regeringen och mark- och miljödomstolen, som är de som bedömer om Västvind kan byggas utan att äventyra havsmiljön eller andra intressen.
Innan myndigheterna är klara kommer Öckerö kommun få avgöra om projektet kan bli verklighet. Mark- och miljödomstolen kommer fråga kommunen om den tillstyrker att projektet ska få miljöprövas, ett beslut som tas i kommunfullmäktige. Regeringen har förbehållit sig rätten att pröva tillåtligheten av Västvind som sista instans.
Öckerö och hela Göteborgsregionen står inför ett avgörande val: att antingen ta steget mot en fossilfri framtid eller riskera att jobb och optimism flyttar någon annanstans. Öckerö behöver säga ja. Vad säger du?
Läs mer
Ja, vi vill så långt som möjligt engagera lokalt näringsliv att bidra till etableringen av projektet.
Det är en myt att vindkraftverk sprider stora mängder av t.ex. mikroplaster i naturen. Läs mer hos Naturvårdsverket.
Den biologiska mångfalden ökar i en havsbaserad vindkraftspark, visar forskning. Det beror bl.a. på att vindkraftsverkens fundament blir platser där fisken söker skydd, hittar mat och förökar sig. Den största negativa påverkan på det marina livet sker vid anläggningsfasen. När vindkraftverken förankras vid havsbotten grumlas vattnet och ljudet kan störa vissa havslevande djur, men den störningen sker under en begränsad tid. Läs mer hos Göteborgs universitet