Hoppa till innehållet

Biologisk mångfald

Eftersom klimatförändringar är en av de främsta orsakerna till förlust av biologisk mångfald, bidrar Eolus genom sin roll i utbyggnaden av förnybar energi på ett betydande sätt till att minska den negativa påverkan på den biologiska mångfalden. Det krävs dock att vi identifierar och proaktivt hanterar de negativa effekterna som själva utbyggnaden av förnybar energi kan ha på djurliv, livsmiljöer och ekosystem.

I Eolus hållbarhetsstrategi har vi satt ett mål om att vi senast 2030 ska ha en nettopositiv påverkan på biologisk mångfald, både på land och till havs, inom de områden där vi har rådighet. Detta innebär att de aktiviteter Eolus genomför ska ha en övervägande positiv effekt på bevarandet och främjandet av biologisk mångfald.

Netto-positiv påverkan på biologisk mångfald till 2030

Eftersom klimatförändringarna är en av de största orsakerna till förlusten av biologisk mångfald innebär utbyggnaden av förnybar energi ett viktigt bidrag till minskningen av negativ påverkan på den biologiska mångfalden. På så sätt har Eolus kärnverksamhet en viktig roll. Hur vi arbetar i våra projekt har också stor betydelse för möjligheten att skydda och stärka den biologiska mångfalden. För att nå målet om nettopositiv påverkan på biologisk mångfald behöver vi kontinuerligt utveckla och systematisera vårt arbetssätt. Vi arbetar strukturerat enligt hänsynshierakins principer om att undvika, minimera, restaurera och kompensera och utvärderar kontinuerligt risker för den biologiska mångfalden. Vi har ambitionen att sätta vetenskapligt baserade mål för biologisk mångfald och utvärderar Science Based Targets for Nature (SBTn) som ett möjligt verktyg.

Restaurering av bäck i vindpark Kråktorpet

Eolus sponsrade under 2024 restaureringen av
en bäck i vindpark Kråktorpet, som förvaltas av Eolus. Syftet med projektet är att gynna öring och den rödlistade flodpärlmusslan.
Projektet genomfördes i samarbete med Järkvissle-Västanå Fiskevårdsområdesförening, konsultföretaget Svensk Naturvård och med finansiering från Länsstyrelsen i Västernorrland, med godkännande från markägaren SCA. Sigrid Carstairs, hållbarhetsspecialist på Eolus medverkade på plats under en dag. 

Sveriges längsta blomsteräng
Världens längsta blomsteräng

Eolus bidrog under året till projektet ”Världens längsta blomsteräng”, som drivs av Naturskyddsföreningen. I samband med ett studiebesök i vindpark Täppeshusen, vilken förvaltas av Eolus, hjälptes medarbetare åt att utföra en inventering av växter längs vägen. Baserat på inventeringen skapades en skötselplan för att hjälpa markägaren att sköta marken på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Syftet med aktiviteten var att undersöka hur samarbete med markägare kan hjälpa oss att uppnå våra mål för biologisk mångfald.

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America