Hoppa till innehållet

Vindkraftsprojektet Kesemossen får grönt ljus i Herrljunga

På torsdagskvällen fattade kommunfullmäktige i Herrljunga beslut om att tillstyrka Kesemossen vindkraftspark.

– Det här är ett mycket starkt projekt och vi är glada över att politikerna tagit detta beslut. Det visar på stort ansvarstagande när elsituationen är så utmanande i regionen, säger Emma Lundström, projektledare på Eolus.

Tillstyrkan innebär att mark- och miljödomstolen nu kan gå vidare och avgöra om de fem vindkraftverken kan uppföras enligt miljöbalkens krav.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt SCB är cirka 50 procent av den energi som används i Västra Götalandsregionen idag fossilbaserad, främst i form av gas och olja.

– Att förändra detta kräver bland annat att verksamheter och processer elektrifieras. Samtidigt är Västra Götalandsregionen, till cirka 70 procent, redan idag beroende av import av el från andra regioner för att täcka dagens användning av el. Därför är vi extra glada att politikerna vågar ta detta beslut, trots att det som många andra stora infrastrukturprojekt har skapat debatt lokalt, säger Stefan Gustavsson, ansvarig för samhällskontakter på Eolus. Jag tror att man har sett till betydelsen av jobben i den lokala industrin helt enkelt.

Eolus har under en lång tid arbetat med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning av projektet, och skickade in en ansökan om miljötillstånd i maj förra året. Att tillvarata kommunens intressen, och vara transparenta och tydliga kring tillståndsprocessen, har varit fokus för den dialog som Eolus fört med kommunens tjänstepersoner och politiker. Utöver det lagstadgade samrådet har Eolus också haft tät kontakt med lokalt näringsliv och lokala föreningar.

– Vi jobbar mycket med att bidra till lokalsamhället, både genom pengar till föreningslivet, närboendeersättning och möjlighet till gemensamma projekt för exempelvis biologisk mångfald. Vi vet att det finns oro hos en del av de som bor närmast projektet och vi kommer att fortsätta ha nära kontakt med människorna i området för att det ska bli så bra som möjligt, säger Emma Lundström.

Får Kesemossen vindkraftspark tillstånd påbörjas arbetet med att i detalj planera hur anläggningen ska byggas. Även detta kommer att ske i nära samverkan med markägarna och närboende. Bedömningen är att Kesemossen vindkraftspark kan vara i drift och producera förnybar el 2029.

Kesemossen vindkraftspark
Antal verk: max 5
Maxhöjd: 300 meter
Årlig elproduktion: 135 GWh
Beräknad driftstart: 2029

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America