Hoppa till innehållet

Eolus ger ut bilderbok: Alfie och Alex ska lära barn om förnybar energi

Med barnboken Alfies äventyr – den blåsiga dagen vill Eolus väcka nyfikenhet och inspirera till samtal om vind- och solkraft.

Det var i början av 2023 som Eolus kommunikatörer Mathilda Gylling och Eva Emmelin började spåna på en bilderbok som ett led i arbetet med att sprida kunskap om förnybar energi. 
– När jag började jobba på Eolus reagerade jag på att medelåldern var så hög på våra samrådsmöten. Vi insåg att det kan vara svårt för småbarnsföräldrar att komma ifrån och gå på möte och fick idén om en barnhörna, så att hela familjen kan komma tillsammans. Och vad passar bättre i en barnhörna än en barnbok, säger Eva Emmelin. 

Målet var att skapa en spännande historia, ett äventyr som lockar till läsning. 
– Det är ingen faktabok om vindkraft, utan en saga där naturens krafter spelar viktiga roller. En berättelse för barn berättas lika mycket i bilder som ord, så det var viktigt för oss att anlita en professionell illustratör, säger Mathilda Gylling. 
Viktoria Åström, illustratör och animatör, anlitades för att ge den modiga hunden Alfie liv. 

För framtiden
I slutet av boken finns en liten ”skola” där Alex, som är bokens andra huvudkaraktär, på ett enkelt sätt förklarar hur vind- och solkraft fungerar. 
– Vi vill väcka nyfikenhet och utbilda kring energi – hur kan man skapa elektriciteten som behövs för att man ska kunna laga sin mat, ladda mobilen och köra elbilen. Boken kan till exempel användas i både förskolor och skolor, säger Eva Emmelin. 

Eolus vill med Alfies äventyr – den blåsiga dagen bidra till ett sansat och balanserat samtal kring energi. 
– Energiomställningen är central för att klara klimatkrisen och det Eolus gör, det gör vi ju för framtiden, för barnen. Tyvärr ser vi i Sverige att konfliktnivån är ganska hög när det gäller förnybar energi och vindkraft målas ofta ut som något dåligt och farligt. Med hjälp av Alfie och Alex vill vi avdramatisera och visa att förnybar energi har en naturlig plats i människors omgivning, säger Eolus kommunikations- och hållbarhetschef Karin Wittsell Heydl. 
 
Vill du läsa hela boken? Hör av dig till eva.emmelin@eolus.com 
 
Presskontakt:  
Karin Witsell Heydl, kommunikations- och hållbarhetschef Eolus 
karin.heydl@eolus.com  
Tel: +46 76 116 71 99 

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America