Hoppa till innehållet

Äntligen ett ja till vindkraft!

På torsdagskvällen fattade kommunfullmäktige i Ulricehamn beslut om att tillstyrka Marbäcks vindkraftspark. Första halvåret 2024 stoppades 12 av 16 vindkraftsprojekt av det kommunala vetot, vilket gör beskedet från Ulricehamn extra välkommet.

– Det här är ett mycket starkt projekt i ett område som är i stort behov av ny elproduktion, så vi är mycket glada över att politikerna tagit detta beslut. Värt att nämna är att Ulricehamns kommunstyrelse faktiskt tog beslut om att föreslå en tillstyrkan redan i början av september, innan regeringens besked om att  vindkraftskommuner ska få pengar motsvarande fastighetsskatten. Det visar på stort ansvarstagande när elsituationen är så utmanande  i regionen, säger Helena Tillborg, Sverigechef på Eolus.

Tillstyrkan innebär att länsstyrelsens miljöprövningsdelegation nu kan gå vidare och avgöra om de åtta vindkraftsverken kan uppföras enligt miljöbalkens krav. Marbäcks vindkraftspark planeras cirka två kilometer öster om Marbäck i Ulricehamns kommun. Får parken miljötillstånd innebär det omkring 200 GWh förnybar el årligen, vilket motsvarar årsbehovet av hushållsel för ungefär 40 000 hushåll.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt SCB är cirka 50 procent av den energi som används i Västra Götalandsregionen idag fossilbaserad, främst i form av gas och olja.

– Att förändra detta kräver bland annat att verksamheter och processer elektrifieras. Samtidigt är Västra Götalandsregionen, till cirka 70 procent, redan idag beroende av import av el från andra regioner för att täcka dagens användning av el. Därför är det oerhört glädjande att Ulricehamns kommun tar chansen att bli en viktig faktor i denna omställning, säger Helena Tillborg. 

Eolus har under en lång tid arbetat med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning av projektet, och skickade in en ansökan om miljötillstånd i maj. Eolus har haft en god dialog med kommunen och politikerna, där vi månat om att vara transparenta och informera om allt som kan tänkas vara av intresse för kommunen. Vi har också haft samråd med närboende, deltagit på seminarium som arrangerats av boende i området samt erbjudit oss att ha enskilda dialoger på plats i Ulricehamn med alla som varit intresserade.
 
– Förhoppningsvis har vi skapat ett förtroende för Eolus som bolag och vår vilja att göra något bra för Ulricehamn och hela Sjuhäradsbygden, säger Jakob Economou, projektledare på Eolus. Vi vet att det finns oro hos en del av de som bor närmast projektet och vi kommer att arbeta vidare med människorna i området för att det ska bli så bra som möjligt. Vi jobbar mycket med att bidra till lokalsamhället, både genom pengar till lokalt föreningsliv och möjlighet till gemensamma projekt för biologisk mångfald.

Får Marbäcks vindkraftspark tillstånd är bedömningen att den kan byggas och sättas i drift 2028/2029. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Tillborg, Sverigechef på Eolus, +46 70 975 96 06, helena.tillborg@eolus.com
Stefan Gustavsson, ansvarig samhällskontakter på Eolus, +46 73 428 21 34, stefan.gustavsson@eolus.com

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America