Idag har utredningen om havsbaserad vindkraft överlämnat sitt slutbetänkande Vindkraft i havet – en övergång till ett auktionssystem. Eolus ser positivt på utredningens förslag om att tillståndsansökningar ska fortsätta beredas enligt nuvarande system fram till dess att ett auktionssystem eventuellt träder i kraft.
– Totalt har hundratals miljoner investerats i undersökningar och ansökningar för havsbaserade vindkraftsprojekt under de senaste åren. Det är viktigt att dessa investeringar inte går förlorande och vi förutsätter att regeringen nu sätter högsta fart med handläggningen av de projekt som ligger på deras bord, säger Emil Nordström, projektutvecklingschef på Eolus.
I utredningen presenteras också förslag på principer för hur tillstånd kan bedömas under gällande lagstiftning. Här finns bland annat ett resonemang om att väga in aspekter som realiserbarhet och kostnader.
– Frågan om kostnader – och därmed elpriser – har fått alldeles för lite utrymme i debatten. Det är lätt att prata om att havsvindkraft ska byggas många mil ut till havs, utan att diskutera kostnader och realiserbarhet. Vi ser därför positivt på att utredningen öppnar för att väga in sådana aspekter även under gällande lagstiftning.
– För att konkretisera: Vi har projektet Najaderna utanför Gävle/Tierp som ligger relativt nära land och med förhållandevis få motstående intressen. Det ökar sannolikheten för att projektet ska bli av genom att kostnader för anslutningskablar hålls nere, vattnet är grundare och samexistens är möjlig.
– Ett annat exempel är Västvind där Eolus har ett nära samarbete med Göteborgs energi om att kunna ansluta vindkraftsparken till Göteborgs lokalnät, direkt in på Hisingen där elintensiva industrier som Volvo Cars har verksamhet. Eftersom anslutningen till elnätet ofta är en utmaning ger detta en fördel både tids- och kostnadsmässigt.
– Genom att väga in dessa aspekter i tillståndsgivningen ökar man sannolikheten för att projekt faktiskt kommer att byggas.
Baserat på en undersökning från Sweco menar utredningen att det idag inte finns marknadsmässiga förutsättningar för att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige.
– Även vi ser att det med rådande kostnadsläge och elprisprognoser kan finnas utmaningar i att få ihop kalkylen, men marknadsförutsättningar ändras. Därför uppmanar vi regeringen att inte vänta utan skynda på och ge tillstånd där så är möjligt så att investerare kan vara redo att fatta beslut när det är läge. Och att ta till sig utredningens förslag på möjligheter till statsstöd till projekt som ges tillstånd under övergångsperioden. Detta är en viktig komponent och skulle ge möjlighet att realisera havsvindkraft redan innan ett auktionsförfarande är på plats, avslutar Emil Nordström.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emil Nordström, Head of Development på Eolus, +46 70 692 42 28, emil.nordstrom@eolus.com
Karin Wittsell Heydl, Chief Communications and Sustainability Officer på Eolus, +46 76 116 71 99, karin.heydl@eolus.com