Hoppa till innehållet

Eolus har idag skickat in en ansökan om miljötillstånd för Grindtorpet vindkraftspark i Nybro kommun. Med upp till åtta vindkraftverk kan 210 miljoner KWh årligen produceras. Ett välbehövligt tillskott till södra Sverige som har ett stort underskott på elproduktion.

– Vi ser att området har goda förutsättningar för vindkraft. Det blåser väldigt bra och är glesbebyggt. Det ligger dessutom i elområde SE4 med stor brist på elproduktion, säger projektledare Carl Sterky. 

De höga elpriserna i södra Sverige beror mycket på bristen på elproduktion samtidigt som konsumtionen är hög. Det gör att el behöver transporteras från andra delar av Sverige och andra länder, vilket är dyrt. Ny elproduktion blir välbehövlig, tillsammans med nya ekonomiska incitament till kommunen. 

– Regeringen beslutade i höstas att pengar motsvarande fastighetsskatten som vindkraften redan betalar ska gå tillbaka till kommunen där elen produceras. Tillsammans med årliga ersättningar till närboende och exempelvis föreningar blir det miljontals kronor som kan gynna bygden varje år, säger Carl. 

Området för vindkraftsparken är delvis utpekat av Nybro kommun som lämpligt för vindkraft och inom projektområdet finns inga riksintressen som kräver skydd enligt miljöbalken. 
– Det är extremt svårt att hitta platser för ny elproduktion i södra Sverige, där behovet är stort och väntas bli större de kommande åren. Då är det såklart viktigt att det ges möjlighet att utreda de platser som är mest lämpliga, säger Carl. 

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmar län, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Nybro kommun kommer tillfrågas om de vill tillstyrka en prövning av vindkraftsparken. Får Grindtorpet tillstånd är bedömningen att den kan byggas och sättas i drift 2031. 

Kort om projektet 
Namn: Grindtorpet vindkraftspark 
Antal verk: max 8 st 
Areal projektområde: ca 5,9 km² 
Totalhöjd: max 300 m 
Beräknad årlig elproduktion:  210 GWh 
Planerad driftstart: 2031

Vid frågor, vänligen gå via presskontakt:
Oscar Wiktorsson, projektkommunikatör
oscar.wiktorsson@eolus.com
Tel: 0730 – 77 32 09

Eolus har tecknat avtal om försäljning av Pome, ett fristående batterilagringsprojekt om 100 MW/400 MWh, beläget i Poway, Kalifornien, USA. Projektet är för närvarande under byggnation, med planerad driftsättning under första halvåret 2025. Försäljningen är Eolus fjärde i USA.

Kunden är en ledande privatägd producent av förnybar energi i USA. Eolus har utvecklat projektet sedan 2019. Efter ett investeringsbeslut 2023 inleddes byggnation senare samma år. Det totala företagsvärdet för projektet ligger i intervallet 230-235,5 miljoner USD.

Slutförandet av transaktionen är beroende av att vissa villkor uppfylls, vilket förväntas ske under första kvartalet 2025.
 
Projektet har en planerad kapacitet på 100 MW/400 MWh och inkluderar ett tioårigt tillgänglighetsavtal med en kalifornisk balansaktör. Avtalet gör det möjligt för slutanvändaren att använda batterisystemet för att lagra, hantera och leverera lagrad el till sina kunder.

”Jag är mycket glad över att Eolus framgångsrikt har genomfört ännu en transaktion i USA. Genom kompetent projektutveckling har vi skapat betydande värde och uppnått en god marginal i detta projekt. Marknaden för energilagring och förnybara energiprojekt i USA är stark och de investeringar vi gjort i regionen sedan 2015 ger resultat.”, säger Per Witalisson, VD för Eolus. 

”Pome kommer att tillföra värdefullt stöd till energisystemet i Kalifornien samtidigt som det realiserar betydande värde för Eolus och dess aktieägare. Batterierna installeras just nu på site och vårt engagerade team leder projektet mot en lyckad överlämning till dess nya ägare.”, säger Hans-Christian Schulze, landschef för Eolus Nordamerika.

Om Eolus North America, Inc.
Eolus utvecklar nu projekt om sammanlagt 5 800 MW inom förnybar energi i västra USA. Sedan 2021 har Eolus utvecklat följande projekt: Wind Wall, ett 46 MW repowering-vindkraftsprojekt i Kalifornien; Cald, ett fristående batterilagringsprojekt om cirka 120 MW i Kalifornien; och Centennial Flats, ett 767 MW sol- och batterilagringsprojekt i Arizona.

Idag har utredningen om havsbaserad vindkraft överlämnat sitt slutbetänkande Vindkraft i havet – en övergång till ett auktionssystem. Eolus ser positivt på utredningens förslag om att tillståndsansökningar ska fortsätta beredas enligt nuvarande system fram till dess att ett auktionssystem eventuellt träder i kraft.

– Totalt har hundratals miljoner investerats i undersökningar och ansökningar för havsbaserade vindkraftsprojekt under de senaste åren. Det är viktigt att dessa investeringar inte går förlorande och vi förutsätter att regeringen nu sätter högsta fart med handläggningen av de projekt som ligger på deras bord, säger Emil Nordström, projektutvecklingschef på Eolus.

I utredningen presenteras också förslag på principer för hur tillstånd kan bedömas under gällande lagstiftning. Här finns bland annat ett resonemang om att väga in aspekter som realiserbarhet och kostnader.

– Frågan om kostnader – och därmed elpriser – har fått alldeles för lite utrymme i debatten. Det är lätt att prata om att havsvindkraft ska byggas många mil ut till havs, utan att diskutera kostnader och realiserbarhet. Vi ser därför positivt på att utredningen öppnar för att väga in sådana aspekter även under gällande lagstiftning.

– För att konkretisera: Vi har projektet Najaderna utanför Gävle/Tierp som ligger relativt nära land och med förhållandevis få motstående intressen. Det ökar sannolikheten för att projektet ska bli av genom att kostnader för anslutningskablar hålls nere, vattnet är grundare och samexistens är möjlig.

– Ett annat exempel är Västvind där Eolus har ett nära samarbete med Göteborgs energi om att kunna ansluta vindkraftsparken till Göteborgs lokalnät, direkt in på Hisingen där elintensiva industrier som Volvo Cars har verksamhet. Eftersom anslutningen till elnätet ofta är en utmaning ger detta en fördel både tids- och kostnadsmässigt.

– Genom att väga in dessa aspekter i tillståndsgivningen ökar man sannolikheten för att projekt faktiskt kommer att byggas.

Baserat på en undersökning från Sweco menar utredningen att det idag inte finns marknadsmässiga förutsättningar för att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige.

– Även vi ser att det med rådande kostnadsläge och elprisprognoser kan finnas utmaningar i att få ihop kalkylen, men marknadsförutsättningar ändras. Därför uppmanar vi regeringen att inte vänta utan skynda på och ge tillstånd där så är möjligt så att investerare kan vara redo att fatta beslut när det är läge. Och att ta till sig utredningens förslag på möjligheter till statsstöd till projekt som ges tillstånd under övergångsperioden. Detta är en viktig komponent och skulle ge möjlighet att realisera havsvindkraft redan innan ett auktionsförfarande är på plats, avslutar Emil Nordström.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emil Nordström, Head of Development på Eolus, +46 70 692 42 28, emil.nordstrom@eolus.com
Karin Wittsell Heydl, Chief Communications and Sustainability Officer på Eolus, +46 76 116 71 99, karin.heydl@eolus.com

Positionerade för att dra nytta av potentialen i både Europa och USA

1 juli-30 september 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 24 (127) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -94 (159) MSEK. Resultatet belastas av nedskrivningar om 40 MSEK för havsvindprojekten Arkona och Skidbladner. Resultat före skatt uppgick till -87 (134) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -79 (94) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -3,16 (3,79) SEK.
  • Vid periodens utgång omfattade koncernens förvaltningsverksamhet 967 (817) MW.

1 januari-30 september 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 123 (2 146) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -149 (665) MSEK.
  • Resultat före skatt uppgick till -161 (625) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -161 (502) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -6,45 (20,14) SEK.
  • Vid periodens utgång omfattade koncernens förvaltningsverksamhet 967 (817) MW.

Väsentliga händelser under perioden

  • Eolus rekryterade Åsa Lamm till rollen som Chief People & Culture Officer med tillträde den 16 september 2024.
  • Eolus styrelse beslutade att förvärva egna aktier i syfte att säkerställa leverans av aktier till deltagarna i Eolus långsiktiga aktiesparprogram. I september genomförde Eolus förvärv av 18 000 egna aktier av serie B.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Eolus erhöll en delbetalning om 64,7 MUSD för sol- och batteriprojektet Centennial Flats i USA. Delbetalningen väntas ha en positiv effekt om 51 MUSD på Eolus rörelseresultat i fjärde kvartalet.
  • Den svenska regeringen lämnade avslag för 13 havsbaserade vindkraftsprojekt i Östersjön, däribland Eolus projekt Skidbladner (1 000 MW) och Arkona (1 200 MW). Nedskrivning om 40 MSEK för dessa projekt har påverkat resultatet i Q3.

Kommentar från VD

Sammanfattningsvis ser vi en tudelad bild, där läget är avvaktande på vissa av Eolus europeiska marknader, framför allt i Norden, medan investeringsviljan i USA är fortsatt stark. Eolus har varit i branschen i snart 35 år och vi har både erfarenhet och uthållighet som gör att vi känner oss trygga med att kunna balansera en svagare europeisk marknad med en stark utveckling i USA.

– Per Witalisson, VD

Koncernens resultat i korthet

  Enhet Q3 2024 Q3 2023 9 månader 2024 9 månader 2023 Rullande 12 okt-sep Helår 2023
Nettoomsättning MSEK 24 127 123 2 146 278 2 301
Rörelseresultat MSEK -94 159 -149 665 -49 764
Resultat före skatt MSEK -87 134 -161 625 -67 719
Periodens resultat MSEK -79 94 -161 502 -90 573
Resultat per aktie före/efter utspädning* SEK -3,16 3,79 -6,45 20,14 -3,59 23,00
           
Eget kapital per aktie* SEK 52,39 59,44 52,39 59,44 52,39 60,63
Kassaflöde från den löpande verksamheten MSEK -1 042 -369 -1 539 255 -1 946 -152
Balansomslutning MSEK 3 989 2 709 3 989 2 709 3 989 2 807
Nettoskuld – /nettokassa + MSEK -1 415 522 -1 415 522 -1 415 120
           
Orderstock per balansdagen MSEK 832 726 832 726 832 665
Energianläggningar i etableringsfas MW 456 394 456 394 456 368
Drifttagna och överlämnade energianläggningar MW 0 0 0 400 125 525
Projektportfölj MW 26 251 25 468 26 251 25 468 26 251 26 836
Förvaltade energianläggningar MW 967 817 967 817 967 941
           
Soliditet % 35 57 35 57 35 56
Avkastning på eget kapital efter skatt* % neg 45 neg 45 neg 46

Presentation av rapporten
Idag kl. 10.00 presenterar VD Per Witalisson och CFO Catharina Persson rapporten vid en webbsändning med telefonkonferens.

I samband med presentationen ges möjlighet att ställa frågor muntligen via telefonkonferensen eller skriftligen via webbsändningen. Presentationen hålls på engelska.

Webbsändning
Om du önskar delta via webbsändningen använder du nedanstående länk:
https://ir.financialhearings.com/eolus-q3-report-2024
Via webbsändningen finns möjlighet att ställa skriftliga frågor.

Telefonkonferens
Om du önskar delta via telefonkonferensen registrerar du dig via följande länk:
https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50049446
Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen.
Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

Kumbro Vind AB köper 20 procent av vindkraftsprojektet Hagåsen i Degerfors kommun. Det är innebörden i ett nyligen tecknat samarbetsavtal mellan Eolus och Kumbro Vind, som nu kommer utveckla projektet tillsammans.

– Behovet av mer elproduktion i Örebro län såväl som i de kringliggande länen är mycket stort de kommande åren för att ersätta fossila bränslen i industrin och transportsektorn. Därför är det mycket glädjande att vi har fått den här möjligheten att gemensamt utveckla en vindkraftspark med en stor potential till ökad elproduktion, säger Peter Lilja, vd på Kumbro.

– En lokal partner som Kumbro är viktig för att få full utväxling av nyttorna i projektet. Vindkraft kommer i allt större utsträckning behöva integreras och kombineras med andra åtgärder i energisystemet. Kumbro har mycket god insikt i det regionala energisystemet och är därför en perfekt matchning. Vi har samarbetat tidigare och har gott förtroende för varandras kunskap och roller, säger Per Witalisson, vd på Eolus

Projekt Hagåsen består av 11 planerade vindkraftverk med en elproduktion om 310 GWh per år, vilket motsvarar nästan en femtedel av hela elproduktionen i Örebro län 2022. I Örebro län genereras ca 40 procent av den el som förbrukas i länet, enligt SCB. Övriga län i området har liknande underskott, och när användandet av de fossila bränslena inom exempelvis industri och transporter behöver ersättas med i huvudsak elektrifiering kommer elbehovet att öka ytterligare.

Den planerade vindkraftsparken ligger i en region med mycket tung industri som ställer om, däribland Björneborg Steel.

– Vi på Björneborg Steel är dedikerade för klimatomställningen och har kommit långt i vår resa mot fossilfrihet. Det är en stor fördel om elproduktionen ligger nära vår tillverkning, därför ser vi gärna ny vindkraft i det här området, säger Håkan Dedorsson, vd på Björneborg Steel.
 
Kumbro har sedan tidigare ett ägande i vindkraft som gynnat Kumla och Örebro i form av låga elkostnader till kommunerna.
– Vår befintliga portfölj behöver ersättas om några år och då känns det bra att vara med och utveckla något från grunden som vi tror på. Projektet passar också bra in i andra satsningar på fjärrvärme, vätgas och elektrifiering av närliggande industri, säger Peter Lilja.

Det är en lång process med utredningar, samråd och miljöprövning innan parken kan få tillstånd. Därutöver tar det tid att planera allt från vägar, anslutningar till inköp av vindturbiner. Bolaget kommer att erbjuda intäktsdelning till närboende och ersättning till bygden. Regeringen meddelade i budgetpropositionen att man ska återkomma med reglering av dessa frågor samt resurser till kommunen motsvarande den fastighetsskatt som ägaren av vindkraft betalar till staten.

– Hagåsen är ett bra projekt med de två viktigaste parametrarna uppfyllda, nämligen goda vindar och nära till elnätsanslutning. Därmed är det ett projekt som vi gärna vill förverkliga tillsammans med Kumbro. Nu sker ett omfattande arbete hårt med den omfattande miljöprövningsprocessen och dialog med olika intressenter så som kommun, industri, myndigheter, närboende och markägare. Vår ambition är att det ska bli bra för alla inblandade och att man ska få svar på sina frågor, avslutar Per Witalisson, VD på Eolus.
 
För mer information, kontakta:
Per Witalisson, VD Eolus, 0702 65 16 15, per.witalisson@eolus.com
Peter Lilja, VD Kumbro, 019 673 22 61, peter.lilja@kumbro.se
 
Om Eolus
Eolus är en ledande utvecklare av innovativa och skräddarsydda lösningar för förnybar energi. Vi erbjuder attraktiva och hållbara investeringar i Norden, Baltikum, Polen och USA. Från tidig projektutveckling till byggnation och drift av förnybara energianläggningar är vi en del av hela värdekedjan. I över tre årtionden har vi arbetat för en framtid där alla kan leva ett både rikt och hållbart liv. Idag innehåller vår projektportfölj över 28 GW vind-, sol- och energilagringsprojekt. Eolus – formar framtidens förnybara energi.
Eolus B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm. 
www.eolus.com
 
Om Kumbro
Kumbro är en bolagskoncern ägd till 80 procent av Örebro kommun och till 20 procent av Kumla kommun. Moderbolaget Kumbro Utveckling AB tillsammans med dotterbolagen Kumbro Vind AB och Kumbro Stadsnät AB omfattar i dagsläget projekt inom bland annat vindkraft, teknisk försörjning av fibernät samt biogasproduktion. Kumbro Vind äger idag 16 vindkraftverk och ämnar vara en långsiktig ägare i Hagåsen Vindpark AB.
www.kumbro.se

Valberedningen inför årsstämman i Eolus Vind AB har utsetts och består av följande ledamöter:

  • Hans-Göran Stennert, styrelseordförande i Eolus Vind AB.
  • Ingvar Svantesson, utsedd av Domneåns Kraftaktiebolag.
  • Hans Gydell, utsedd av Hans-Göran Stennert.
  • Hans Johansson, utsedd av Åke Johansson.

Enligt beslut på årsstämman den 19 maj 2021 skall valberedningen bestå av en ledamot utsedd av envar av de tre röstmässigt största ägarna jämte styrelseordföranden. Tillsättningen av valberedningen har skett genom att Eolus styrelseordförande Hans-Göran Stennert på grundval av bolagets, av Euroclear tillhandahållna, förteckning över registrerade aktieägare per den 30 augusti 2024 kontaktat de för bolaget största kända ägarna, vilka uppmanats att var och en föreslå en representant till valberedningen. Efter sådana kontakter har valberedningen utsetts. Totalt representeras cirka 34,3 procent av rösterna i valberedningen.

Valberedningens uppgift är att inför årsstämman 2025 framlägga förslag avseende antal styrelseledamöter som skall väljas av stämman, styrelsearvode, styrelsens sammansättning, styrelseordförande, ordförande på stämman samt revisorer och revisorsarvoden.

Aktieägare som önskar komma i kontakt med valberedningen kan vända sig till Hans-Göran Stennert, telefon 0706-06 62 62 eller e-post nomination@eolus.com. Den som vill lämna förslag eller synpunkter till valberedningen kan göra detta skriftligen genom brev till: Valberedningen, Eolus Vind AB, Box 95, 281 21 Hässleholm.

Årsstämma i Eolus Vind AB kommer att hållas den 15 maj 2025.

Eolus Vind AB:s delårsrapport för Q3 2024 offentliggörs onsdagen den 20 november 2024 klockan 07.45. Klockan 10.00 samma dag hålls en webbsändning med telefonkonferens där rapporten presenteras av VD Per Witalisson och CFO Catharina Persson.

I samband med presentationen ges möjlighet att ställa frågor muntligen via telefonkonferensen eller skriftligen via webbsändningen. Presentationen hålls på engelska.

Webbsändning
Om du önskar delta via webbsändningen använder du nedanstående länk:
https://ir.financialhearings.com/eolus-q3-report-2024/register
Via webbsändningen finns möjlighet att ställa skriftliga frågor.

Telefonkonferens
Om du önskar delta via telefonkonferensen registrerar du dig via följande länk:
https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50049446
Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen.
Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

Ett viktigt delmål har nyligen uppnåtts i sol- och batterilagerprojektet Centennial Flats i Arizona, USA som Eolus sålde 2022. Som ett resultat av att ägaren nu fattat beslut om att starta byggnation av projektet har Eolus fått en betalning om 64,7 MUSD.

Delbetalningen väntas ha en positiv effekt om 51 MUSD på Eolus rörelseresultat i fjärde kvartalet.

Baserat på nuvarande information väntas den totala köpeskillingen för projektet bli 116,9 MUSD, varav Eolus nu erhållit 110,0 MUSD. De återstående 6,9 MUSD kommer att betalas vid kommersiell driftstart, vilken planeras till 2026. Projektet kommer att ha en installerad effekt på 500 MWac solceller och 267 MW batterilager.

– Det är mycket glädjande att ägaren nu fattat beslut om att starta byggnation av Centennial Flats. Detta är ett bevis på den stora viljan till investeringar i förnybar energi och batterilager i USA. I nuläget står USA för 20 procent av Eolus projektportfölj. Att vi är aktiva på flera marknader och teknologier är en viktig del av Eolus strategi, säger Per Witalisson, VD för Eolus.

Eolus har varit aktivt i USA sedan 2015 och har utvecklat och sålt cirka 900 MW vindprojekt, sol- och lagringsprojekt samt fristående lagringsprojekt i Kalifornien och Arizona. Eolus North America utvecklar för närvarande 5 800 MW projekt i västra USA, inklusive den pågående byggnationen av batterilagerprojektet Pome om 100 MW i San Diego-regionen. Eolus North America är ett helägt dotterbolag till Eolus Vind AB.

Regeringen lämnade idag besked om avslag för 13 ansökningar om havsbaserad vindkraft med hänvisning till försvarsintressen. För Eolus del berörs projekten Arkona och Skidbladner som båda får avslag. Ansökningarna som gäller projekten Västvind och Najaderna är fortsatt under handläggning hos Regeringskansliet.

– Dagens besked är förvånande och mycket olyckligt för både klimatomställningen och för Sveriges utveckling och konkurrenskraft. Havsbaserad vindkraft har potential att bidra med stora mängder el som svenska företag behöver för att klara sin omställning. Det innebär att vi riskerar att Sverige går miste om industriinvesteringar och därmed arbetstillfällen, säger Per Witalisson, vd för Eolus.

– Vi ser att andra NATO-länder bygger ut vindkraft till havs och är övertygade om att det hade varit möjligt att realisera vissa av de projekt som nu fått avslag genom samverkan mellan Försvarsmakten och vindkraftsaktörer. Vi ser till exempel att tillstånd villkorade av samverkan med försvaret, exempelvis via säkerhetsklassade konsulter, i kombination med kompensatoriska åtgärder i vindkraftsparkerna är en möjlig väg.

– För Eolus del har vi fortsatt fokus på bland annat Västvind utanför Göteborg och Najaderna utanför Gävle/Tierp där regeringen kommunicerat att man kommer satsa extra resurser på att öka takten i beredningen av tillståndsansökningarna.

Vid utgången av andra kvartalet hade Eolus 11 000 MW havsbaserad vindkraft i portföljen. Av detta stod Arkona för 1 200 MW och Skidbladner för 1 000 MW. Västvind och Najaderna omfattar 1 000 MW vardera. Eolus projektportfölj omfattar totalt 28 400 MW vindkraft, solkraft och batterilager.

Mer information om våra projekt finns att tillgå på vår hemsida www.eolus.com  

Antalet röster i Eolus Vind Aktiebolag (publ) (”Eolus”) har ändrats till följd av omvandling av 1 300 A‑aktier till 1 300 B-aktier.

Omvandlingen har genomförts på begäran av aktieägare i enlighet med Eolus bolagsordning. Antalet röster har minskat med 1 170, från 3 646 862,5 till 3 645 692,5, medan det totala antalet aktier är oförändrat. Per dagens datum uppgår antalet aktier till 24 907 000, varav 1 283 325 A‑aktier och 23 623 675 B-aktier.

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America