Avancerad bottenundersökning för Aurum
Under sensommaren har noggranna undersökningar av havsbotten utanför Robertsfors genomförts. Det är Clinton Marine Survey som på uppdrag av Eolus undersöker förutsättningarna för vår planerade havsbaserade vindkraftspark Aurum.
Måns Larsson är en av projektledarna på Eolus och han berättar att undersökningarna görs med avancerad ekolodsteknik, vilket innebär att man sänder ut ljudvågor som reflekteras av botten, och på så sätt får man information om djup och material.
Varför gör man bottenundersökning så här tidigt i projektet?
– Det är en del i att kartlägga bottenförhållandena, för att vi ska veta så mycket som möjligt i ett tidigt skede. Det här är en mer noggrann bottenundersökning än vad som egentligen krävs, och vi gör det för att verkligen vara säkra på att bottenförhållandena är gynnsamma både för att kunna bygga och för att få en extra bra bild av naturvärdena som finns där och som vi naturlivsvis vill skydda.
Kan undersökningarna skada havsbotten eller djur och växter som lever där?
– Den här typen av undersökningar rör aldrig vid botten så påverkan på växt och djurliv är minimal, säger Måns Larsson.
Vad hoppas vi få för information?
– I ett sådant här projekt vill man veta så mycket som möjligt. Vi kartlägger allt som finns där och hoppas hitta en ”tråkig botten” med låga natur- och kulturvärden. Det händer vid sådana här undersökningar att man hittar till exempel vrak, eller naturvärden man inte kände till, gör man det i det här tidiga skedet är det sedan lätt att undvika framåt i planeringen. I Aurum är projektområdet så stort att det finns stora möjligheter att anpassa möjliga turbinpositioner för att skydda eventuella fynd. Information som vi samlar in går sedan igenom en marinarkeologisk utredning där vi med hjälp av länsstyrelsen låter experter analysera vår data efter eventuella marinarkeologiska värden.
Philip Ljungström är projektdirektör på Clinton Marine Survey och han berättar att arbetslaget har njutit av områdets skönhet under arbetet.
– Den ena båten är så liten att den kunnat lägga till i Ratan, där det ju är fantastiskt vackert. Den andra har fått gå in i Holmsund, och när det blåst för mycket för att göra undersökningar har teamet njutit av långa löpturer i området.
Hur har undersökningarna varit?
– Det är en spännande havsbotten, men många branta konturer – det håller gänget ”på tå”, säger han.
Philip Ljungström berättar också att Clinton Marine Survey satsar på en klimatsmart verksamhet.
– Som Sveriges största sjömätningsföretag satsar vi enormt mycket på klimat och hållbarhet. Vi är övertygade att det är bra för våra anställda, alla djur och natur, havet där vi verkar på och i samt för alla som bor runt omkring där vi opererar. Vi gör allt vi kan för att vara föregångare i världen på detta område och utnämndes 2022 till Top 10 Ocean Tech företaget i Europa 2022 för våra unika setup.
Vad är det som är speciellt med er setup?
Vi jobbar med smarta lösningar som gör det möjligt att sjömäta med mycket mindre fartyg än traditionellt. Mindre fartyg släpper ut mindre utsläpp – mer än 85 procent mindre än traditionella sjömätningsfartyg under samma typ av uppdrag – och det behövs färre ombord vilket både är bra säkerhetsmässigt och utsläppsmässigt under skiftbyten med mera. Clinton har sista åren investerat i nya svenska Volvo Penta motorer, med vad som sannolikt är världens lägsta utsläpp, på alla våra fartyg där det sker operation dygnet runt. Motorerna gör det också möjligt att tanka syntetiskt bränsle som gör det möjlighet att göra helt klimatneutrala sjömätningsprojekt, säger Philip Ljungström.